Председателят на ОбС в Добрич: Съветниците от всички партии работят за просперитета на града
Председателят на ОбС в Добрич: Съветниците от всички партии работят за просперитета на града / Дарик Добрич

Отчет за работата на Общинския съвет на Добрич през второто шестмесечие на миналата година ще бъде представен на предстоящото заседание на местния парламент. Отчетът се внася от новия председател на Общинския съвет Иво Пенчев. През отчетния период са взети общо 94 решения, 58 от които от старите и 36 от новите съветници.

Новосформираният Общински съвет на Добрич положи добро начало на работата си и аз съм оптимист, че ще продължи да я извършва успешно, коментира пред Дарик Иво Пенчев. "Съставът е разнороден, но аз съм убеден, че съветниците от всички партии искаме едно и също нещо - просперитета на Добрич", заяви той. Различията по думите му са единствено в начините за постигане на този просперитет – с лява или дясна политика.

В новоизбрания Общински съвет влизат представители на 8 политически сили, припомни Пенчев. 17 съветници са от ГЕРБ, 8 от Реформаторски блок, 6 от БСП, и по двама от Атака, ВМРО, АБВ, ДПС и НФСБ.

Към края на месец януари средната възраст на общинските съветници е 49 години - същата както при съветниците от предходния мандат, съобщи още Пенчев. 47 години е разликата във възрастта на най-младия съветник – Невена Николова от НФСБ, която е на 25 години и на най-възрастния - Йордан Манов от РБ, на 72 години. 39 от общинските съветници са с висше образование, а двама със средно. 15 съветници имат образование в сферата на икономическите науки, инженерни специалности имат 7 души, юридическо образование 6 съветници, останалите са учили медицина, архитектура, хуманитарни, филологически и други науки.

Съотношението между мъже и жени е 66 на 34 съветници (27 мъже и 14 жени), посочи още Иво Пенчев като подчерта, че жените в ОбС са доста агресивни, нахъсани за работа и мъжете могат да им завиждат за желанието за работа и развитие.
Близо половината - 19 общински съветници, са били в състава на предходния или в по-предишни Общински съвети.

Демографският, образователен и професионален състав на съветниците, както и техният опит са благоприятно условие за възможността Общинският съвет да работи компетентно и зряло през настоящия мандат, обобщи Пенчев.

Един от инструментите на местното управление през този мандат ще бъдат извънредните тематични сесии, каза още председателят на Общинския съвет. Такива сесии ще бъдат предлагани все по-често, възможно е да има тематична сесия за местните данъци и такси, както и по други въпроси, отбеляза той.

Искаме да наложим максимална прозрачност в работата на Общинския съвет и на администрацията и да дадем трибуна на гражданите, каза още Пенчев като припомни, че жителите на града вече имат възможност да се изказват по време на заседания преди гласуването на дадена точка от дневния ред.