Предлагат символично вдигане на заплатите на общинските съветници в Добрич
Предлагат символично вдигане на заплатите на общинските съветници в Добрич / Дарик Добрич
Предлагат символично вдигане на заплатите на общинските съветници в Добрич
69719
Предлагат символично вдигане на заплатите на общинските съветници в Добрич
  • Предлагат символично вдигане на заплатите на общинските съветници в Добрич

Съвсем слабо увеличение на заплатите на общинските съветници в Добрич ще предложи председателят на Постоянната финансова и бюджетна комисия Божанка Вуцова, съобщи тя пред Дарик. Сумата, която те получаваха месечно досега, възлиза на около 180 лева чисто, нарастването ще бъде с около 70-80 лева. Увеличението за Добрич е 1/3 от възможното, полагащо се с новите промени в Закона за местното самоуправление, посочи Вуцова. Идеята ще се гледа на сесията през февруари.

Според промените в Закона, влезли в сила наскоро, се дава възможност заплатата на общинските съветници да бъде чувствително повишена, като в някои общини вече съветниците си гласуваха максимума от около 1 000 лева. Прагът е различен - в общините с население над 100 000 души е до 70% от брутното възнаграждение на председателя на съвета, а в градовете с до 100 000 жители - до 70 на сто от средната брутна работна заплата на общинската администрация. Председателят получава не повече от 90 на сто от брутното възнаграждение на кмета, което се определя от общинските съвети и има таван според общината. Преди 3 години ГЕРБ орязаха значително парите на общинарите с мотива, че това не им е основната дейност.

Вуцова посочи още, че в Общински съвет Добрич не получават допълнителни средства за участия в комисии, представителни или пътувания. Така ще бъде и занапред. Тя обясни, че предлага минимално увеличение на възнагражданията с оглед на това да не се натоварват гражданите и бюджета. "Общината има да плаща 350 000 лева такса към РИОСВ-Варна за липсата на депо за отпадъци тази година, няма да е справедливо да искаме повече пари. Предпочетохме да освободим ресурс за това плащане, вместо да се наложи вдигане на такса смет", каза Вуцова. Тя уточни, че всички съветници получват по равно, въпреки различната натовареност.

За Дарик споделиха мнения по темата представители на различните политически групи в местния парламент. Гюрсел Кърнак от ДПС заяви, че одобрява категорично вдигането на заплатите на съветниците, защото "сегашните не стигат за плащането на синя зона, камо ли за срещи с избирателите". Той смята, че вдигане с максимума е грозно, но такова е и оставането на минимума, затова би предложил увеличението да е по средата на допустимото от Закона.
Атанас Атанасов от Атака каза за Дарик, че не смята възнаграждението за основното в работата на съветниците, защото всеки от тях си има професия и доходи, но той ще постави на сесията през февруари въпроса за осигуряване на средства от бюджета на ОбС за обучения и участия в различни форуми, където досега се включват само чиновниците от администрацията, но не и съветници.
Павел Павлов от "Граждани в повече" заяви, че в групата не са запознати с обсъжданите промени и засега няма позиция по темата.

Чуйте в аудиото разговора с Божанка Вуцова.