Отпускат държавни помощи за растителна защита по овошките
Отпускат държавни помощи за растителна защита по овошките / Дарик Добрич, архив

От Държавен фонд "Земеделие" отпускат 1 100 000 лева за подпомагане на малки и средни предприятия - земеделски производители, отглеждащи семкови и костилкови овощни видове, съобщават оттам. Средствата са за изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите в трайните насаждения през зимния период.

Земеделските производители, искащи помощ за растителна защита, трябва да са регистрирани по реда на Наредба №3 от 1999 г.; да отговарят на дефиницията за МСП по смисъла на Регламент ЕО №800/2008 - субект, упражняващ стопанска дейност, независимо от правната му форма. Това включва, по-специално, самонаетите лица и лицата от семейния бизнес, упражняващи занаятчийска или друга дейност, а също сдружения или асоциации, упражняващи редовно стопанска дейност. Искащите подпомагане също така следва да нямат изискуеми задължения към ДФЗ и държавния бюджет.

При кандидатстване трябва да се представят:
- извлечение от ИСАК или анкетен формуляр (в случай на неочертаване на площите в ИСАК) за обработваните площи през 2013 година; копие от регистрационна карта, удостоверяваща актуална регистрация за земеделски производител по Наредба 3 /1999 г.;
- удостоверение за наличието или липсата на задължения по чл. 87, ал. 6 от ДОПК;
- решение на компетентния орган на управление на юридическото лице за ползване на помощта;
- договор, сключен между земеделския производител и доставчик на средства за растителна защита за контрол на вредители по трайни насаждения, с изрично посочена банкова сметка на доставчика, по която ще бъде преведена сумата;
- копие на оригинална фактура за приложените средства за растителна защита за контрол на вредители по трайни насаждения, съгласно т. 8 от Раздел І на Указанията (във фактурата за закупените средства за растителна защита да са отбелязани количеството/бройките и съответната единична цена);

Земеделският производител представя копие (заверено „Вярно с оригинала") на заверен от съответната Областна дирекция по безопасност на храните Дневник за проведени химични обработки, от където да е видно, че посочените в оригиналната фактура продукти за растителна защита и средства за ускоряване процесите на гниене на листата са вложени. Земеделският производител собственоръчно прави рекапитулация на количествата вложени средства за растителна защита за контрол на вредители по трайни насаждения.

Заявления за подпомагане ще се приемат в областните дирекции на ДФ „Земеделие" до 12 декември 2013 г. по постоянния адрес на физическите лица и едноличните търговци и по адресното управление на юридическите лица. Срокът за сключване на договорите е до 21 декември 2013 г.

Подпомагат се с до 10 лева с ДДС на декар продуктите и средствата за растителна защита за контрол на вредители при трайни насаждения през зимния сезон, които се прилагат през есента в периода на масов листопад.