Отново гледат делото за разширението на „Бакарди”
Отново гледат делото за разширението на „Бакарди” / Дарик Добрич

В Административен съд - Добрич от 9.30 часа е насрочено заседание по делото за разширение на клуб „Бакарди”.

Първоначално Административен съд – Добрич остави без разглеждане жалбата на Сдружение в обществена полза “Гражданско общество за Добрич”, представлявано от четирима добричлии, срещу решението на Общинския съвет за разширяване на клуб Бакарди и прекрати делото. Съдът счете, че жалбата е недопустима, защото жалбоподателите не са заинтересовани лица съгласно Закона за устройство на територията и затова нямат право да обжалват решението на ОбС.

Детелина Симеонова: Общинският съвет на Добрич гласува решения в ущърб на гражданите

Административният съд остави без разглеждане и жалба на областния управител срещу същото решение на Общинския съвет. Там мотивът бе, че оспорването на областния управител е недопустимо, защото е насочено срещу акт, който не подлежи на съдебен контрол за законосъобразност.

Областният управител върна решението на Общинския съвет в Добрич за разширението на "Бакарди"

Гражданското сдружението и Областна управа атакуваха определенията на добричките магистрати пред  ВАС и върховните магистрати решиха, че делото трябва да продължи.

Дарик припомня, че Общинският съвет даде съгласие да се измени подробният устройствен план /ПУП/ на терена пред  Дом-паметник „Йордан Йовков” и той да се раздели на две. Единият парцел остава за Дом-паметника и е с площ 4 417 кв.м., а другият с площ  641 кв.м. обхваща прилежащата площ около клуб "Бакарди" и се ползва от клуба.
Областният управител д-р Маргарита Новоселска отмени решението като незаконосъобразно с указание за неговата отмяна. Мотивът й бе, че държавата е непосредствено засегната от това изменение на ПУП, тъй като за част от имота – с площ от 2 715 кв.м., в архива на областна администрация се съхраняват актове за държавна собственост. Съветниците не изпълниха разпоредбата и случаят влезе в Административния съд. Сдружението оспори разширението на Бакарди с мотива, че то противоречи на обществения интерес.