Областният управител върна решението на Общинския съвет в Добрич за разширението на Бакарди
Областният управител върна решението на Общинския съвет в Добрич за разширението на Бакарди / Дарик Добрич - архив

Областният управител д-р Маргарита Новоселска отмени като незаконосъобразно решението на Общинския съвет в Добрич за изменение наподробния устройствен план /ПУП/ на терена пред Дом-паметник „Йордан Йовков” и разделянето му на два парцела. Решението е върнато за ново обсъждане от съветниците с указание за неговата отмяна.

Според д-р Новоселска държавата се явява непосредствено засегната от предвижданията за изменение на ПУП по смисъла на ЗУТ. Областният управител счита, че решението на Общинския съвет е взето при допуснати съществени нарушения на материалния закон. Посочва се, че за част от имота – площ от 2 715 кв.м. в архива на областна администрация се съхраняват актове за държавна собственост. Предвижданите изменения на ПУП става със съгласието на всички собственици, а в случая липсва съгласие от страна на държавата.

Общинският съвет в Добрич  даде съгласие да се измени подробния устройствен план /ПУП/ на терена пред Дом-паметник „Йордан Йовков” и той да се раздели на две. Единият парцел е за дом-паметника с площ 4 417 кв.м., а другият с площ  641 кв.м. обхваща прилежащата площ около двуетажната сграда, в която се помещава клуб "Бакарди". Общинският съвет гласува това решение за втори път, по искане на собственика на сградата "Бакарди клуб"ООД. Първото решение стигна до Административния съд и бе отхвърлено.

Преди повече от година сдружение „Гражданско общество за Добрич” се обяви против разделянето на имота. Обособяването на парцел около заведението противоречи на обществения интерес и няма никакво съмнение, че той впоследствие ще бъде продаден, заявиха тогава от сдружението.