Откриват изложба с вкаменели кости на мамути и мастодонти
Откриват изложба с вкаменели кости на мамути и мастодонти / netinfo

Изложбата "Бозайници на шест милиона години" ще бъде открита в Музея в градския парк днес в 16.30. Тя представя вкаменели кости на мамути и мастодонти, живели по нашите земи. Гостуващата експозиция е на Исторически музей - Русе. Палеонтологичната му колекция е една от най-богатите в България.

В продължение на 12 години известният български палеонтолог Михаил Халваджиев открива и събира останки от фосилни бозайници, представители на терциерната фауна в пясъчните кариери на Русенския регион. През 2002 година Регионален Исторически музей - Русе съвместно с Националния природонаучен музей към БАН извършват консервация, реставрация и допълнителни проучвания на палеонтологичната колекция. В резултат на тези проучвания стана ясно, че колекцията притежава някои уникални експонати .

Най-уникалният експонат е долната челюст /mandibula/ от представителя на най-примитивните мамути /Mammuthus rumanus/ .От този вид мамути в света има известни само още два кътни зъба и няколко фрагмента от челюст. Единствената в света изцяло запазена долна челюст, датирана на 3 млн. години е тази, съхранявана в Регионален исторически музей - Русе, която може да се види на настоящата изложба.

Изложбата разказва за природната обстановка на Балканския полуостров от преди 10 млн. години до наши дни. В нея могат да се видят долни челюсти, бедрени кости и други кости от прародителите на съвременните слонове - мастодонти и мамути. Изложбата дава отговор и на въпроса: „Защо в България няма открити кости от динозаври? ”.