Откриха изложба на детски творби от екоматериали
Откриха изложба на детски творби от екоматериали / Дарик Добрич

Деца от две училища в Добрич подредиха изложба с произведения от природни материали. Показаното е сътворено в работилници, в които децата са участвали по проект "Добри деца в еко-действие", проведен от организация ИМКА Добрич. Кита Бончева от сдружението съобщи, че в продължение на 6 месеца деца от начален курс са били запознати с разделното сметосъбиране, провели са няколко ателиета, в които са работили с прежда, отпадъчни материали, хранителни продукти, всичко с изключение на пластмаса. Бончева смята, че децата са разбрали, че боклукът е ресурс, възпитани са в отговорно отношение към околната среда.

Проведено е и проучване в семействата доколко добричлии са запознати с разделното събиране на отпадъци и изводът е, че повечето хора нехаят за това, каза Бончева, защото смятат, че всичко събрано отива на едно място и не си струва да разделят.

В проекта са участвали три класа от СОУ "П. Р. Славейков" и два класа от ОУ "Христо Ботев". Изложбата е експонирана на втория етаж в сградата на Община Добрич. Кметът Йордан Йорданов я откри и пожела слоганът на ИМКА организацията да се реализира и в Добрич - „Здрави деца - здрави семейства - здраво общество". В откриването взеха участие малките певци от ЦДГ №8 "Бодра смяна".