Осветиха мемориал в памет на загиналите в пътни катастрофи
Осветиха мемориал в памет на загиналите в пътни катастрофи / netinfo
Оброчен кръст в памет на жертвите на пътно-транспортни произшествия бе осветен в двора на храм "Света Троица" в Добрич. Мемориалът е посветен на 16 ноември - Световен ден на възпоменанието за жертвите на пътни произшествия, обявен с резолюция на Генералната Асамблея на ООН. Денят се отбелязва всяка трета неделя от месец ноември.

Кръстът е изработен от гранит и бял мрамор и е висок около 1,5 метра. Направен е по инициатива на сдружение "България Вита" и фондация "Работилница за граждански инициативи" по програмата "Бъди част от живота им". Средствата за построяването на кръста - около 1000 лева, са събрани от дарения.

Всяка година по пътищата на страната в катастрофи загиват около 1000 души, а над 11 000 са ранените. Само през месец октомври тази година в Добричка област в пътни инциденти са загинали 6 души, тежко ранените са 19. От началото на годината до сега в региона при катастрофи са намерили смъртта си 28 души, а пострадалите са 170, сочат данните на полицията.

"Оброчният кръст е израз на дълбока съпричастност към всички семейства, които са загубили свои близки в катастрофи, към останалите осакатени завинаги деца, млади хора, мъже и жени. Зад тези цифри стоят човешки трагедии, лични драми и много тежък проблем на обществото ни", казват от сдружение "България Вита".

Кръстът бе осветен от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и свещеници от Добрич. На събитието присъстваха кметът Детелина Николова, зам.-областният управител Владимир Калчев, представители на младежкия БЧК, спонсори и граждани.