Обсъдиха проблемите на пчеларството в Областна администрация
Обсъдиха проблемите на пчеларството в Областна администрация / Областна администрация Добрич

Работна среща по проблемите на пчеларството се проведе в Областна администрация Добрич, информираха от ведомството. Срещата е била организирана по инициатива на Пчеларския съюз, а в нея са се включили представители на „Растителна защита“, Агенция по безопасност на храните, ОВМС и производители.

Предвид високата обществено-икономическа значимост на този специфичен сектор – пчеларството, и целите, насочени към подобряване на неговото състояние, зам. областният управител Даниел Петков е апелирал към участниците за координирани действия между пчелари, агрономи и кметове в съответствие с изискванията на Наредбата за недопускане на масови отравяния на пчелни семейства в област Добрич с оглед на предстоящите селскостопански дейности.

Координаторът на Пчеларския съюз Стойчо Стойчев е отправил молба за активен диалог между институциите и извършване на грамотно пръскане с препарати, щадящи пчелите. От „Растителна защита" са акцентирали, че е необходимо взаимно зачитане и уважение и съвместна работа. „Натравяния има, когато се допускат нерегламентирани третирания”, са пояснили от „Растителна защита”.

В хода на дискусията е станало ясно, че участниците са добре запознати с ангажиментите си, произтичащи от Наредбата за опазване на пчелните семейства от отравяне при пръскане с химични препарати.