Общинският съвет гледа бюджета на Добрич за 2013 г.
Общинският съвет гледа бюджета на Добрич за 2013 г. / Дарик Добрич, архив

Редовно заседание провежда в 9.00 ч. Общинският съвет на град Добрич. Общо 16 са точките в дневния ред. Втора поред е докладната за приемане на отчета за изпълнение на бюджета на 2012 г. и проекта за бюджет'2013.

43.5 млн.лева е макрорамката на бюджета на Добрич за т.г.. 25 млн.лева от него са приходи от държавно делегирани дейности, а 18 млн.лева - от местни дйности. Заложени са с 1.3 млн.лева повече обща субсидия от централния бюджет спрямо 2012-а. Местните приходи са планирани с близо 2 млн.лева по-малко от м.г. Разходната част на бюджета, която е равна на приходната, се състои от 26 млн.лева за държавни дейности и 17 млн.лева за местни дейности. 1.4 млн.лева са в капиталовата програма.

Труден за изпълнение е бюджетът на Добрич за 2013 г. и приемането му няма да мине спокойно, прогнозира в ефира на Дарик председателят на ресорната комисия в Общинския съвет Божанка Вуцова - съветник от групата на партия ГЕРБ. Вуцова сподели, че по време на публичното обсъждане гражданите са поискали основно подобрения в уличната мрежа и благоустройствени дейности във всички квартали на града. "Добрич обаче е община-град и няма откъде да има големи приходи, затова проблемите с инфраструктурата се решават основно с европейски проекти и добре, че ги има", подчерта тя. Вуцова призна, че събираемостта на данъците и таксите е ниска и прикани всички граждани на Добрич да изпълнят задълженията си към хазната, за да не се натоварват коректните платци.

Групата общински съветници от БСП няма да подкрепи бюджет 2013 на Добрич на сесията. „Позицията ни е категорична и тя е, че не можем да ставаме съучастници в ограбването на добричлии", обяви общинският председател на БСП Владимир Калчев. Заемите превишават приходите, а отново най-голямата грижа на общината е за почистващата фирма. Той определи общественото обсъждане на бюджета като формално.

Освен проектът за бюджет на сесията на Общински съвет Добрич ще бъдат разгледани отчета на капиталовата програма за м.г. и проектът за 2013 г.. Кметът внася искане за поемане на общински дълг за 10 млн.лева от Фонда за органите на местното самоуправление в България - ФЛАГ, с цел реализация на проекти, финансирани от европейските фондове. Зам.-кметът Камелия Койчева ще представи отчет за младежта 2012 и план за младежта 2013 година. Съветниците трябва да одобрят още издаване на банкова гаранция за авансово плащане по проект „Бъдеще за Добрич", кандидатстване с два проекта - по приоритетна ос "Добро управление" и по Българо-Швейцарската програма за сътрудничество, както и съучастие в проект с Фондация "Глобален информационен дом" по програми, финансирани от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014, съгласно подписан финансов меморандум между РБългария и Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия.