Кокошки
Кокошки / Дарик Добрич
Взети са всички мерки да се ликвидира и контролира заразата от инфлуенца в птицефермата в Генерал Тошево. Това каза пред Областната епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ д-р Анелия Андонова.
 
Въпреки уверенията й, бяха изказани мнения, че в случая се е действало твърде бавно и късно са подадени сигнали до другите институции. Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров присъства на заседанието и посочи, че е в недоумение как може заразата да е потвърдена на 28 февруари, а в Общината да са научили за нея от медиите вчера, 5 март. Същото изтъкна и началникът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Светла Ангелова.

кокошки епизоотична комисия
netinfo

По думите на Димитров, поради факта, че първо информацията за птичия грип е изтекла от БАБХ в медиите, в община Генерал Тошево се е създала паника сред населението, най-вече сред хора, които са купили птици от въпросната ферма. Той заяви, че случаят е пример за лоша координация между централна и местна власт и апелира към БАБХ занапред да уведомяват по-бързо засегнатите институции.
 
От своя страна, д-р Андонова оправда забавеното информиране с липса на решение на ръководството на Агенцията по храните. Тя подчерта, че навреме са взети всички мерки. Вече са унищожени птиците от едно от халетата, които са над 30 000 от общо 139 000 кокошки във фермата. Установени са и 60 тона яйца на склад. Заедно с носачките те ще бъдат унищожени. Няма да се загробват, подчерта специалистът.
 
Попитана няма ли опасност в търговската мрежа да има яйца от фермата, Андонова посочи, че е отговорност на самите магазини да унищожат вече закупените количества от фирма „Агрисс“ – Генерал Тошево. Относно опасността от заразяване на хората, тя каза, че щамът в птицефермата в Генерал Тошево е от по-слабо патогенен вид и при човек би довел до заболяване от типа на лек грипен вирус. Засега няма данни някой да се е заразил от яйца. Служителите на фермата са 35 души. От РЗИ поискаха списък, за да подадат имената им към личните им лекари за контрол.
 
Андонова уточни още, че са обособени две зони за контрол на заразата. В 3-километровата влиза само Генерал Тошево, а в 10-километровата - 15 околни села. Там е забранено придвижването и търговията на диви и домашни птици и яйца. В засегнатия обект не влиза никой и на местата, където вече са унищожени носачките, започва дезинфекция. В домашните дворове също ще се следи за заболели животни, като птиците и фуража следва да са на закрито, а стопаните да разделят водоплаващите от кокошките. Селата, влизащи в ограничителната зона са: Присад, Йовково, Равнец, Люляково, Пленимир, Петлешково, Малина, Преселенци, Къпиново, Кардам, Писарово, Снягово, Огражден, Дъбовик и Чернооково.