Излезе първият том от летописа за Йовков
Излезе първият том от летописа за Йовков / Дарик Добрич

 

Излезе от печат първият том от ново изследване за Йордан Йовков, което представлява летопис за живота и творчеството на класика на българската литература. Съставител на изданието е Кремена Митева – главен уредник в Дом-паметник Йордан Йовков в Добрич, в съавторство с вече покойната Сия Атанасова, библиограф. Книгата излиза с клеймото на издателство „Фабер” – Велико Търново.

Летописът е разделен на две части, като първият том обхваща периода от рождението на певеца на Добруджа до 1926 година. „Следващата - 1927 година, е пределна за Йовков. Тя е интересна и в творчески, и в биографичен план – тогава излиза емблематичната му книга „Старопланински легенди”. Освен това през тази година той се връща в България, след като 7 години работи в българската легация в Букурещ”, поясни Митева.

Отговорен редактор на изданието е литературоведът проф. Иван Сарандев. Интересни в книгата са резюмираните критически отзиви по повод на новоизлезли Йовкови творби, публикувани в тогавашната преса. „Откриването на тези извори бе най-трудното в процеса на работата ни, но успяхме да намерим много текстове, излезли до 1938 година – една година след смъртта писателя, тъй като изследването приключва до тази година”, сподели Кремена Митева.

Това е вторият й авторски проект, посветен на Йовков, след издадената през 2009 година книга "Повестта "Жетварят" на Йордан Йовков - литературни и културни диалози".

Основният текст за втория том на „Йордан Йовков – летопис за неговия живот и творчество” е готов, в момента се търсят средства за издаването му.

Кремена Митева съобщи още, че вече са завършени основните ремонтни дейности в Дом-паметник „Йордан Йовков” по общинския проект „Йовковият Добрич”. Предстои да се актуализира постоянната експозиция- нещо, което не е правено от построяването му през 1980 година. Ще бъдат направени три възстановки. Първата е на част от бойно поле от войните от началото на 20-и век, в които участва и Йовков. Ще бъдат показани по-атрактивен начин Йовкови персонажи, както и кабинетът му. Новата експозиция ще бъде компютъризирана, разработени са музейни игри, ще има детски кът и информационен център. Очаква се всички дейности да приключат до края на ноември.

В къщата-музей на Йовков ремонтите все още не са приключили, там ще бъде обновена част от експозицията.