Има нови обитатели в зоопарка в Добрич, младото семейство мечки се чувства добре
Има нови обитатели в зоопарка в Добрич, младото семейство мечки се чувства добре / Дарик Добрич

Младото интернационално мечешко семейство Берна и Костадин в добричкия зоопарк съжителства добре. Те сключиха брак през месец юли на скромна церемония, с почерпка от плодов сладолед с кубчета лед, дини, круши и пъпеши, поляти с мед и сладко, разказа за Дарик директорът на зоопарка Севдалина Венкова. В първите седмици съжителство, двамата се разбират добре, макар че както във всяко домакинство има търкания. Мечките не се карат като хората за пари или имоти, отбеляза Венкова, а за храна, защото всеки мисли, че другият получава по-хубави неща.

В зоопарка се надяват, че тази година и Костадин ще заспи зимен сън, както е традиция за половинката му Берна. Тя си е изкопала три дупки за презимуване. Костадин е в Добрич от миналата година, но зимата не е спал, а сънят би разтоварил бюджета за изхранване, казва директорът.

Засега екипът на зоопарка не планира да допусне появата на малки мечета в семейството. „Бебетата вдигат посещаемостта, но за кратко, след което набъбват разходите. В България навсякъде има мечки и няма да има на кого да ги дадем, а за пътуване в чужбина са нужни твърде много средства", казва Венкова. Тя обяснява още, че често се случва децата да имат конфликти с родителите.

Има нови обитатели в зоопарка в Добрич, младото семейство мечки се чувства добре
netinfo

Зоопаркът има от лятото няколко нови обитатели - на мястото на щраусите вече са закупени три птици от вида нанду, с помощта на дарение от добричлия, а швейцарски средства от партньорите от Шафхаузен са инвестирани в нови две кенгура. Британка, живееща в близко село, е дарила своето шотландско магаренце.

Има нови обитатели в зоопарка в Добрич, младото семейство мечки се чувства добре
netinfo

Над 5 000 души са посетили Центъра за защита на природата и животните от 1 юни досега, като това не включва деца под 7 години, които влизат безплатно. Увеличили са се пикниците и рождените дни, които се организират там - те са били 92 за трите месеца. Рядко идват чужденци или организирани туристи, каза Венкова и коментира, че това е цялостна слабост на туризма в региона, заради въвеждането на ол инклузив системата по курортите.

Припомням, че Берна се появи в Добрич от Швейцария преди три години. Костадин дойде за кратко със свои роднини, докато обиталището им в Плевен се ремонтираше - през април 2015 г.. Заради искрите между швейцарката и българинът, той остана, но живееше отделно - в другата част на мечкарника. Сега, след дълъг годеж, вече е женен за Берна.