„Двореца” -  Балчик предлага богат културен календар и очаква ръст на туристите
„Двореца” - Балчик предлага богат културен календар и очаква ръст на туристите / Дарик Добрич

Богат културен календар предлага и тази година "Двореца" в Балчик. Новият туристически сезон ще бъде открит през април с изложба на Златю Бояджиев, съобщи директорът на културния институт Жени Михайлова. Включените в експозицията картини са от фонда на Регионалния исторически музей в Благоевград. Творбите на големия майстор  ще останат в Двореца до края на месец юни.

Културният център ще се включи за втори път в европейския фестивал на замъците, който се провежда в замъка – Корвин, разположен в покрайнините на град Хунедоара, съобщи още Михайлова. Миналата година "Двореца" беше единственият български участник във форума, посетен от над 10 000 туристи.

Продължава и партньорството на Архитектурно-парковия комплекс с община Валашке Мезиричи, Чехия. В културния афиш са заложени два пленера - на изявени чешки художници и на възпитаниците на училището за стъкларство, приложни изкуства и дизайн в чешкия град.

За поредна година "Двореца" ще бъде домакин на 6 международни фестивала, между които „Черноморски звуци”, арт форум „Без граници“, Виа понтика и най -новият Music Campus Balchik, който събира отбрани преподаватели от цяла Европа, за да обучават млади български таланти.

Ако се сбъднат прогнозите за ръст на туристи в българските морски курорти, това неминуемо ще доведе и повече посетители в Двореца, коментира още Жени Михайлова. Тя се надява гостите на Двореца да надхвърлят отчетената през последните години средна посещаемост от 250 000 души.