Продължават проверките, извършвани от СИДП за незаконна сеч
Продължават проверките, извършвани от СИДП за незаконна сеч / www.youtube
58 акта и 29 констативни протокола съставиха през изминалата седмица горските стражари към Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен.

В периода от 13 до 20 февруари са извършени 699 проверки. Инспектирани са 184 обекта за добив на дървесина, 135 превозни средства, 251 ловци, 129 физически лица. Сред конфискуваните вещи има пет каруци, три моторни триона, две брадви, както и други инструменти за дърводобив.

Драстични нарушения, свързани с незаконна сеч, са установени от горските стражари в Генерал Тошево и Балчик, като всички случаи са предадени на компетентните органи. При обход на територията на ДГС „Генерал Тошево” мобилните контролни екипи са съставили 10 акта и 9 констативни протокола за сечта на общо 43 куб. м дърва за огрев. Задържани са три моторни триона и две брадви.

17 акта и един констативен протокол по Закона за горите е равносметката от масираните проверки, които извършват служители на ДЛС „Балчик”. През изминалата седмица те са задържали общо 40,9 куб. м незаконно добита дървесина. Сред конфискуваните вещи има три каруци и инструмент за дърводобив.
В районите, където са концентрирани нарушенията, проверките остават засилени.

Четири акта и пет констативни протокола са съставени от служители на ДГС „Добрич”, след като при обход на територията те са задържали 3 куб. м дърва за огрев.

От СИДП отново апелират гражданите да подават сигнали на телефон 112 и при най-малките съмнения за извършването на незаконна сеч в горите.