Добричлии протестираха мълчаливо срещу добива на въглищен газ
Добричлии протестираха мълчаливо срещу добива на въглищен газ / Дарик Добрич
Добричлии протестираха мълчаливо срещу добива на въглищен газ
74674
Добричлии протестираха мълчаливо срещу добива на въглищен газ
  • Добричлии протестираха мълчаливо срещу добива на въглищен газ

Стотина добричлии излязоха на протест срещу проучването и добива на шистов и въглищен газ в Добруджа. Хората се бяха отзовали на публикуваната във Фейсбук покана да изразят позицията си пред храм „Свети Георги”. Протестът нямаше организатор, не беше подготвено озвучаване, плакати и речи. Дошлите на протеста обясниха, че не са очаквали той да протече по този начин, но въпреки това останаха на групи пред църквата да изразят мълчаливо позицията си.

Недоволството е срещу решението на служебния екоминистър Светлана Жекова, с което се дава възможност американската компания „Парк Плейс Енерджи" да започне търсене и проучване на нефт и природен газ в блок " "1-11 Вранино" в Добричка област. Има опасения, че там ще се работи по метода на въглищната газификация, който според природозащитници е изключително опасен начин за добив на нискокалоричен газ от въглищните подземни слоеве.

Самото ни присъствие е важно, искаме да изразим позицията си срещу планираните проучвания, коментираха пред медиите протестиращите. Тук сме, защото добивът на шистов и въглищен газ носи необратими поражения върху природата, посочиха група младежи. Излязох на протест, защото смятам, че ако Добруджа умре, децата ни вече няма да останат тука и единствената загуба ще бъде за България, сподели майка, която беше дошла на протеста заедно с  дъщеря си.

Не вярвам на уверенията на екоминистъра, че във Вранино няма да се използва въглищна газификация, въглищните пластове в Добруджа са на много голяма дълбочина и няма как по друг метод да бъде извлечена газта от тях, коментира друг добричлия.

Не трябва да допускаме проучвания, дори ако има минимална вероятност да се отрови водата ни, казаха още хората. Много от тях заявиха, че отново биха излезли да протестират. Част от мненията на протестиращите можете да чуете в прикачения файл.