Добричката галерия прави мобилна колекция Земята на Добруджа
Добричката галерия прави мобилна колекция Земята на Добруджа / Дарик Добрич

Проект на Художествена галерия - Добрич получи финансова подкрепа от Министерство на културата, съобщават от културния институт. Той е посветен на „Подготовка, рамкиране и оборудване на мобилна колекция „Земята на Добруджа", а сумата, която галерията получава е в размер на 2 361 лева.

Проектът има за цел да подготви колекция „Земята на Добруджа", състояща се от творби от общите национални изложби „Земята и хората", които са се провеждали в продължение на 25 години в Добрич и са станали емблематични за града и региона. Едни от най-известните български художници са вдъхновявани от Добруджанската равнина, сезоните в нея, труда на полето, пътя на хляба. Голяма част от творбите, участвали в експозициите, са притежание на галерията.

По проекта се предвижда рамкиране на част от картините в колекцията „Земята на Добруджа", както и изработване на сандъци за транспорт. Добричката галерия има покана за гостуване в София през 2012 г. , за което ще спомогне подобряването на сбирката й по проекта, подкрепен от Министерството на културата. Ще бъде дадена възможност и за популяризиране на богатия художествен фонд на културния институт в бъдеще, отбелязват от галерията. Сесията, в която е одобрено предложението е „Мобилност на музейните колекции" и е в подкрепа на проекти в областта на музейното дело и изобразителните изкуства.