До края на март доставят оборудването за депото в Стожер
До края на март доставят оборудването за депото в Стожер / Дарик Добрич

Изпълнението на мащабния проект "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Добрич" върви с добри темпове и се очаква той да бъде завършен в срок. Това заяви за Дарик ръководителят на проекта Теодора Петкова. По него се предвижда да бъде изградено регионалното депо край Стожер, две претоварни станции - в Тервел и Балчик, както и довеждащата до депото инфраструктура - електропровод и път с дължина близо 6 км. Очаква се от 1 януари догодина тези обекти да заработят като единен механизъм, който ще осигури правилното управление на отпадъците на територията на цялата Добричка област и шуменската Никола Козлево, коментира Петкова.

Тя посочи, че клетката за депониране в Стожер вече е изградена, освен един малък участък, на който остава да се положи последният дренажен слой. В момента се работи активно в района на приемната зона, където ще бъде административната сграда с лабораторията, гаражът, съоръженията за сепариране и площадката за компостиране. Очаква се до края на март да бъде доставено и технологичното оборудване. Междувременно на депото се изгражда сондажен кладенец, тъй като проектът предвижда наличието на собствен водоизточник.

Очаква се в края на юли или началото на август депото да бъде напълно готово, каза Петкова. Обектът обаче ще се пусне в експлоатация, едва когато се изгради и довеждащата инфраструктура. Ангажимент за изграждането на пътя и електропровода има община Добричка, където в момента тече възлагането на обществена поръчка.
В процедурата има известно забавяне, призна Теодора Петкова, но подчерта че то няма да бъде фатално за обекта като цяло.

Новото сметище ще обслужва всички общини в Добричка област и шуменската Никола Козлево. Планираният период за експлоатацията му е 30 години.