Безработицата в Добричко расте
Безработицата в Добричко расте / Дарик Добрич

10.9% е безработицата в област Добрич през септември, като се е вдигнала почти с един пункт спрямо предходния месец. Регистрираните безработни са 8 719. Спрямо същия месец на миналата година те са намалели с 0.2%. За областния център нивото на безработица е 6.1% и е с половин пункт повече от август. Регистрирани са 2 754 души.
На работа през изтеклия месец са постъпили 438 души, като 378 от тях - с посредничеството на екпертите на бюрата по труда. По програми и насърчителни мерки са наети 102-ма.

През месеца най-често търсени са професионалисти от сферата на администрацията, образованието, преработващата промишленост, търговията и селското стопанство. Към 30 октомври Бюрото по труда в Добрич разполага със 124 свободни места. От тях 33 са в Балчик, а едно - в Крушари. Търсят се учител по физическо възпитание, дефектолог, 8 лекари, двама рехабилитатори; както и ел.монтьори, кроячи, шивачи, гладачи, стругари, бояджии, маникюрист, мияч в автомивка, работници в обувното производство.

Областният съвет за развитие одобри 4 регионални програми за заетост през 2014 година. Допустими за финансиране дейности са обучение за професионална квалификация, осигуряване на заетост на пълно или непълно работно време, чиракуване или стажуване. Усилията ще бъдат да се обхванат младежи до 29 години, над 50-годишни, безработни с ниска или нетърсена квалификация или с ниско образование, хора с увреждания.