6700 са безработните в Добрич
6700 са безработните в Добрич / Дарик Добрич

6700 са безработните, регистрирани в Бюрото по труда в Добрич към днешна дата, съобщи на пресконференция началникът му Васил Сивков. За първи път на подобна пресконференция не бяха изнесени данни за нивото на безработицата в областта.

През месец март се наблюдава увеличение на търсенето на работна сила в бюрата по труда в областта, което е свързано със сезонния фактор, съобщи Сивков. Заявени са 1023 работни места, като 546 от тях са от частния сектор. Най-много свободни работни места в бюрата по труда са заявени за сферата на хотелиерството и ресторантьорството - 335, в селското стопанство са 142, в строителството - 110, в търговията - 103, в преработващата промишленост - 72, за транспорта - 63.

Към днешна дата Бюрото по труда в Добрич разполага с общо 674 актуални свободни работни места, като 595 от тях са в сферата на туризма. От курорт "Албена" към момента са обявили 310 места, в Балчик се търсят работници за общо 72 позиции, в Кранево за 70. Работници от региона се търсят и за южните курорти, подчерта Васил Сивков.

През изтеклия месец март се отчита нарастване на постъпилите на работа безработни в Добричка област. Те са 698, с 467  повече спрямо предходния месец. Трудовите посредници са осигурили заетост на първичния пазар на 605 безработни. Увеличават се и включените безработни в схеми на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси” и по програми за заетост.