/ netinfo
Премиерата на 19-та изложба на Дарик потопи художници от цял свят в магията на Поморийския регион
Няма по-добър начин да с докоснеш до историята и културата на някое място, ако не с чаша ароматно вино. Когато то е качествено, става част от преживяването, оставя спомен, провокира емоции, свързва те със земята. Защото хубавото вино носи нейния най-вкусен и изкусен аромат.

Независимо дали сте на ново място или на своето собствено, ето така провокира сетивата продукцията на винарска изба "Страцин".

страцин
netinfo


Разположена в Поморийския регион, известен със своите стари традиции във винопроизводството, избата разполага със собствени лозя в район характерен с благоприятните си климатични условия.

В резултатът на това вината на избата са с превъзходни качества. Облечени в елегантни бутилки и модерен дизайн, сериите Early Birds и SOULMATEs започнаха да печелят награди от национални и световни конкурси, както и симпатиите на любителите на виното.

страцин
netinfo


Не случайно именно колекция на "Страцин" беше избрана за премиерата на изложбата на Дарик радио, с произведения от 19-то издание на пленера. Виното на "Страцин" получи най-висока оценка, както от специалните гости на събитието, така и от 15-те разностранни, а някой от тях и световно известни художници.

страцин
netinfo


Неповторимият вкус на белите вина на "Страцин" от серията Early Birds се сля съвършено с платната представени на "Звук и Цвят, на метри от морския бряг. А изтънченото, ароматно червено вино от същата серия, успя да провокира ценителите на хубавото вино и изкуството със своята дълбочина.

Не е случайност и това, че десетките гости останаха омагьосани от вкусовете на Страцин. Именно това  марката вино, която безапелационно обира най-високите отличия за продукцията си н само в България, но и по света. От Пекин, Китай до Брюксел, Белгия, през последните две години качеството на – Розе Early Birds 2017, Совиньон Блан Розе SOULMATEs 2017

Гренаш и Сира Розе SOULMATEs 2017, Совиньон Блан SOULMATEs 2017,  Шардоне SOULMATEs 2016 – не оставят безразлични със своите качества нито един международен енолог, дегустатор или сомилиер.

Звук и Цвят с вкус и аромат от амброзията на Страцин
netinfo


 Причината: Екипът на избата се стреми да запази традиционния български дух, но и да го съчетае със съвременните тенденции от цял свят, които да доведат до раждането на нови и интересни вина. Подбрани са „звездните“ сортове на винения свят – Мерло, Каберне совиньон и Сира за червени вина и розе. Белите вина са представени от сортовете Шардоне, Совиньон блан и Мускат.

Всеки винопроизводител ще ви каже, че е по-важно как се развиват нещата на лозето отколкото във винарната. Тъй като виното се прави от грозде, всеки ефект върху плода се отразява и на съдържанието в чашата. За това ние следваме философията, че „виното започва да се прави на лозето”.

Винарната притежава над 300 декара собствени лозя, като в сортовия ни състав са включени най-известните сортове или „звездите” на винения свят. Това са белите: Шардоне, Совиньон блан и Мускат, и червените: Каберне Совиньон, Мерло и Сира.

Лозята са засаждани в периода между 2006-та и 2010-та година, като посадъчния материал е доставен от Франция. Сортовете, подложките и клоновете на лозите са подбрани индивидуално за всеки сорт, като сме се стремили да бъдат за висококачествени вина. Лозовите масиви са разположени на землището на Поморие и в района на винарната.