Рибна ферма край Приморско няма да има
Рибна ферма край Приморско няма да има / Пресцентър

Областният управител Константин Гребенаров беше помолил за становище Басейнова дирекция за Черноморски район по повод подадените до него оплаквания от Община Приморско, Общински съвет Приморско, както и от рибарски сдружения „Ропотамо", „Приморско", Гражданско сдружение „Приморско 21 век" и протестна декларация събрала 370 подписа на рибари и жители от Китен, против издаване на разрешително за изграждане на рибна ферма в морето между Китен и Приморско.

Недоволните бяха посочили като аргументи ограничаването на акваторията за риболов, засягантое на подводната археология, замърсяване на плажовете и околната среда, негативно отражение върху туристическия бизнес и несъответствие на заявеното инвестиционно намерение с Програмата за развитие на общината. По-голямата част от тези искания били приети като напълно основателни, съобщиха от канцеларията на областния управител.

Решението на Басейнова дирекция може да бъде обжалвано в четиринадесет дневен срок. Въпреки него, утре Гребенаров ще се срещне с всички заинтересувано по случая страни.