Приморско търси инвеститори за яхтено  пристанище
Приморско търси инвеститори за яхтено пристанище / Дарик Бургас

Община Приморско ще се опита да привлече инвеститори от Израел за изграждането на яхтено пристанище в общината. Това стана ясно по време на среща на кмета Лиляна Димова с посланика на република Израел Ноа Гал Гендлер и хотелиери и туроператори от региона.

Не нея дипломатът препоръча на българските представители от сферата на туризма да бъдат по-активни при изготвянето на атрактивни проекти, които да привлекат вниманието на свободни капитали от страната му.

Израел е просперираща държава с икономика, която има 5% ръст дори и в условията на криза, така че ще направим всичко възможно да представим проекта ни за изграждането на яхт пристанище пред потенциални инвеститори – коментира г-жа Димова.

Идеята е да бъде построено модерно съоръжение от най-високо ниво, което да даде силен тласък на яхтения туризъм в общината, за да се търси възможност за привличане на туристи от сегмент с по-висока платежоспособност.

Намерението на администрацията да изгради яхт пристанище първоначално беше оспорено в съда от група общински съветници, но обжалването им беше спечелено от общината и сега вече може да се мисли за обособяването на ПУП – заяви кметът.

При следващата среща с представители на туристическия бранш от Израел, за каквато изразиха готовност израелският посланик и туроператори от Бургаска област, Лиляна Димова ще ги запознае с примерните параметри на проекта.

В края на месец септември възможностите за туризъм в община Приморско ще бъдат представени и на 43 международен туристически панаир в сръбския град Нови Сад, като България ще бъде представена само от 14 общини.