Откриха отново златни накити в некропола на Месембрия
Откриха отново златни накити в некропола на Месембрия / netinfo
Интересни находки откриха археолозите, проучващи Античния некропол на Месамбрия. В навечерието на празника на Несебър – 15 август, Успение на Света Богородица те попаднаха на два гроба с богат и интересен инвентар.

В единия, където погребението е станало в края на 4 век пр. Хр., бе открит странен предмет, състоящ се от 17 бронзови тръбички, свързани една с друга. Той много напомня музикален инструмент, но тепърва изследователите ще търсят аналогии и ще го интерпретират.

В друг от гробовете пък отново заблестя злато, което още веднъж потвърждава богатството на древните жители на черноморския град. Златните гробни дарове включват чифт обеци с глави на Менади, златна закопчалка от огърлица и златен пръстен – халка. Закопчалката на огърлица е от познатия тип с лъвски глави. Обеците са изключително прецизна изработка. Подобни са откривани и друг път в месамбрийския некропол, но тези са от нов тип. Златните накити датират гроба в 3 век пр. Хр.

Разкопките в некропола ще продължат най-вероятно до средата на месец септември, като археолозите очакват още нови открития и изненади.