Майстор по ушу ще обучава състезатели в Бургас
Майстор по ушу ще обучава състезатели в Бургас / netinfo
Ушу е бойно изкуство, което укрепва физиката, но и влияе добре за развитието на ума и духа на човека. Това заяви Хоанг Винх Куок, генерален секретар на Азиатската федерация по ушу. Той е на посещение в Бургас заедно с Кием Дуи Дуонг, национален треньор и международен съдия по този вид спорт. Днес те се срещнаха със зам. – кмета д-р Лорис Мануелян, който обеща подкрепа от страна на Общината за развитието на бойното изкуство в Бургас.

В света над 300 милиона души се занимават с ушу. Това е официалното наименование на популярния от филмите стил кунфу. Той може да се практикува от деца на 5-6 години до хора на 60 – 70 години. В азиатските страни този спорт е широко разпространен и се спонсорира от държавата. " В България около 500 души тренират бойното изкуство, а 100 от тях са бургазлии", съобщи председателят на бургаския спортен клуб „Бей Син” Стефан Колев. Все още нерешен проблем се оказва намирането на подходяща зала за тренировки, защото се изисква специална настилка, която да предпазва от травми. Спортът се практикува във физкултурните салони на три училища – „Антон Страшимиров”, „Пейо Яворов” и Електротехникума.

Майсторът по ушу Кием Дуи Дуонг ще остане в Бургас през следващите 5 месеца. Тук той ще провежда тренировки със състезатели, треньори и съдии от цялата страна.