Костантин Луков отново председател на Общинския съвет
Костантин Луков отново председател на Общинския съвет / снимка, burgasnews

Новият стар председател на Общински съвет Бургас е Костантин Луков от ГЕРБ. Днес той оглави местния парламент с 46 гласа „за" и 5 „против" кандидатурата му. Луков бе и единственото предложение за председател. По-малките политически сили ще предложат своите кандидатури за зам.-председателските места на идната сесия на ОбС, която ще се проведе на 10 ноември. От БСП и НФСБ мотивираха решението си да не издигат кандидатура за председател с това, че след като мнозинството на ГЕРБ има такова превъзходство, на практика няма смисъл.
„Благодаря на тези четиридесет и шест общински съветници, които ме подкрепиха, както и на онези пет, които не го направиха. Иначе щяхме да имаме председател избран със 100%, както по Живково време, а това нямаше да е добре", каза Луков от трибуната на ОбС.
Той заяви, че желае да има преломна промяна в работата на Общинския съвет.
„По този начин ще издигнем авторитета на ОбС, който в изминалите 4 години не бе на нужното ниво. Затова моля да бъдем по-конструктивни, да говорим по същество и да се въздържаме от лични нападки и обиди. Нека работим по-експедитивно, за да свършим работата, която ни предстои", добави Костантин Луков. В първата си реч председателят на ОбС сподели, че ще се радва работата и дебатите да се пренесат в комисиите, по време на които да се правят предложенията. Така заседанията на ОбС ще минават по-гладко.
Луков обеща в следващите години да бъде по-умерен, за което ще положи усилия. Той помоли и опозицията да направи същото.
В новия Общински съвет ГЕРБ има мнозинство от 29 съветници, БСП има 5 представители, Реформаторският блок и НФСБ по четирима, СЕК - трима, ДПС и АБВ по двама, БДЦ и ПП "Солидорност" по един представител.