Иво Бистрички
Иво Бистрички
Бистрички с "Левитация": Част от вдъхновяващия финал на Националния конкурс за живопис, графика и скулптура
Иво Бистрички пред Дарик
101594
Иво Бистрички пред Дарик
  • Иво Бистрички пред Дарик
Художникът Иво Бистрички е сред талантливите творци, избран да вземе участие във финалния кръг на Националния конкурс на банка "Алианц България" за живопис, скулптура и графика.

Благоевградчанинът, който работи предимно в столицата и Бургас, се нареди сред тримата финалисти в регионалната представителна изложба, отличени на специална церемония в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“.  Севдалина Проданова получи награда за Графика с произведението си „Хвърчащи сънища I“, Кунчо Кунев спечели награда за Скулптура с „Инфанта“.

бистички

Събитието се организира с подкрепата на Съюза на българските художници (СБХ) и Бургаска художествена галерия (БХГ). Конкурсът се провежда под патронажа на Министерство на културата за Република България.

изложба

„Това е един малкото национални конкурси, който раздават финансови награди за номинираните произведения. Това е поредно издание на конкурса, като всяко едно трае по две години и мое второ участие. Очаквах, че ще спечеля, колкото и нескромно да звучи“, коментира с усмивка Иво Бистрички пред „Дарик Югоизток“.
 

Кадър: Алианц България


Той получи високо признание за диптиха си „Левитация“. За вдъхновяващите платна, авторът сподели: „…това са картини от серия, по която работя. Подобни неща трябваше да представя в една галерия в София, но в същото време се откри и конкурса, затова продължих серията с още две картини, които показах в Бургас“, разкри художникът.

Бистрички подготвя и голяма самостоятелна изложба, която ще представи в Бургас през август. „Избрах този месец, исках да е през лятото, защото това е най-бургаския сезон“, сподели той. Авторът е свързан с Бургас и като преподавател в единственото училище в областта с профил "Изобразително изкуство" - "Св. Св. Кирил и Методий". 
Експозицията, в която са събрани произведения на автори от Бургас, Ямбол, Сливен и Хасково, може да бъде разгледана до 7 юни в бившата синагога на ул. „Митрополит Симеон“ №24. 

За новите проекти на артиста, за комерсиализацията  във визуалното изкуство и за творческото вдъхновение, чуйте повеаче в звуковия файл от Иво Бистрички: 


Банката организира Националния конкурс за живопис, скулптура и графика за седми път. Финалната изложба ще се проведе в края на следващата година в София. Тогава ще станат ясни и отличените с първи награди живописци, скулптури и графици.