Археологическият резерват Деултум с музей след 30 години чакане
Археологическият резерват Деултум с музей след 30 години чакане / Дарик Бургас
Археологическият резерват "Деултум" с музей след 30 години чакане
85946
Археологическият резерват "Деултум" с музей след 30 години чакане
  • Археологическият резерват "Деултум" с музей след 30 години чакане

Изключителни сбирки от археологическия резерват "Деултум" край Средец за първи път ще бъдат открити и за жителите на общината. Те вече са подредени в изцяло обновеният музей край село Дебелт, който беше открит днес от министър-председателя Бойко Борисов, Иван Жабов - кмет на Средец и Красимира Костова, директор на музея и управител на резервата.
„Преди година и половина казахме, че ще го има този музей. Той е с уникална експозиция. Важен е за туризма, за образованието на децата. Разпоредих на РИО веднъж в месеца, в часовете по история и зелените училища да ги докарват тук", каза премиерът. Той, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, депутати, директорът на НИМ Божидар Димитров бяха сред първите, които разгледаха експозицията в музея.

Проектът „Деултум - врата към загадъчната Странджа" е на стойност близо 2.8 млн. лв. по ОП „Регионално развитие". Близо половин милион лева са средствата, които община Средец по инициатива на кмета, е вложила за раелизацията на музея.
По думите на инж. Жабов, това е събитие очаквано от хората там повече от 30 години.
Сред обектите в Археологическия резереват са антични терми, храм на бог Асклепий, по-късно - реформиран в храм на императорския култ и укрепителната система. Изложени са и валовете, които са най-добре запазени от Първа Българска държава.
Повече по темата, чуйте в звуковия файл от инж. Иван Жабов: