Затягат контрола върху пиротехническите изделия
Затягат контрола върху пиротехническите изделия / снимка: Община Благоевград, архив
Стриктен контрол върху пиротехническите изделия
69018
Стриктен контрол върху пиротехническите изделия
  • Стриктен контрол върху пиротехническите изделия

По време на новогодишните празници Областната полицейска дирекция в Благоевград  предприема превантивни мерки за предотвратяване на нараняване от пиратки,  фойерверки и др. С наближаването на Коледно-новогодишните празници зачестяват използването и продажбата на пиротехнически изделия.

Бойко  Костадинов - инспектор „Контрол над общоопасните средства“ при ОД на МВР Благоевград, призова гражданите да закупуват пиротехнически изделия само от лицензирани магазини и да избягват “уличните” търговци. Той припоми, че преди употреба трябва подробно да се прочетат указанията за безопасното им използване.

„Забранено е употребата на пиртотехника от категория 1 за лица под 12 години, категория 2 - на лица под 16 години и от категория 3 - на лица под 18 години”, каза инсп. Костадинов.

„На всички магазини, които търгуват с пиротехнически изделия, е издадено разпорежадне да предоставят на клиентите само пиротеничерски изделия в стандартни опаковки, да не бъдат разкъсани и да имат сертификат”, подчерта той.

"Най-често нараняванията стават при децата, затова вниманието трябва да бъде насочено към тях–родителите не трябва да ги остават без надзор", подчерта инсп. Костадинов.

За да не бъде помрачено веселието, специалистите съветват:
-Купувайте фойерверки само от лицензирани магазини, избягвайте случайните търговци.
-Внимателно огледайте опаковката – трябва да има указания за употреба на български, изписани срок на годност и производител.
-Пазете децата! Обяснете им, че има опасност да се наранят, ако си играят с фойерверки, когато са сами.
-Не носете пиротехнически изделия на обществени места, където се събират много хора – реална е вероятността някой да пострада по невнимание.

Още от инсп. Костадинов чуйте в звуковия файл