Забравиха да конвоират Тайфи в САС
Забравиха да конвоират Тайфи в САС / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка, архив

Софийският апелативен съд отложи мярката на Тайфи Мекльов, търгувал алкохола-убиец в Якоруда, за 12 януари.

Оказа се, че днес Мекльов не е бил конвоиран до София.

Съдът посочи, че първоначално гледането на мярката на втората инстанция е била насрочена за 1 януари, след което за 7 януари (днес) и заради това е възможно да не е бил уведомен съответния началник на следствения арест. Освен това адвокатът на Мекльов е подал молба за отлагане на заседанието заради заболяване.

Дали ще остане окончателно в ареста продавачът на алкохола-убиец в „черната” Коледа в Якоруда, ще стане ясно следващия вторник - 12 януари.

Проговори обвиненият за продажбата на отровната ракия

Тайфи Мекльов е обвинен за търговия с опасно за здравето питие, причинило смърт на повече от едно лице. В края на декември Благоевградския окръжен съд го остави в ареста с постоянна мярка „задържане под стража“.

При гледането на мярката му Тайфи Мекльов каза, че алкохолът, убил петима мъже в Якоруда, му е доставен от Юсуф Мемчов, починал на 21 декември. Родителите на Мемчов отрекоха това и казаха, че мъртвият им син е набеден от Мекльов.

Оцелелите от Якоруда: Ракията беше по-хубава от уиски

Според прокуратурата версията на Мекльов за алкохола, убил петима и пратил 8 в болница, е по-скоро защитна, отколкото вярна. И към 30 декември обвинението срещу него е за смъртта на четирима. Прибавянето на пети - починалият Рифат Тупев, се очаква да стане на по-късен етап.