Възстановка на бойните действия при Кръста
Възстановка на бойните действия при Кръста / Пресцентър

Край Симитли направиха възстановка от героичните боеве преди 136 години.

Събитията от 3 март оживяха на мястото, където е освободена България. През 1878 година руските войски превзели симитлийското село Ракитна по време на освободителния си поход.

Гръм на черешово топче поведе признателни жители от Симитли към връх "Кръста" в едноименната местност в полите на Пирин. Там, точно преди 136 години, е побито българското знаме, с което майор Орлински и войските му белязали границата на Свободна България.

Преди години местни жители от селата Брежани, Ракитна и Мечкул направили задълбочен прочит на историята, провокирани от разкази на своите баби и дядовци, че до местността Кръста са стигнали освободителните войски, водени от майор Иван Орлински. От тогава до днес, всяка година на връх националния празник управленци, общественици и много граждани изкачват върха, където на паметника на героите освободители полагат венец и китка на признателност.

Тази година от сдружение „Традиция” пресъздадоха боевете при върха. Стотина признателни жители и гости на община Симитли наблюдаваха какво се е случило на това героично място и изразиха родолюбивото си желание за обединение и свобода.

"По-нормално и човешко желание и надежда от това да бъдем единни едва ли има в ден като днешния. Това в момента най-много липсва на хората. Може би породено от голямото разслоение в обществото, но това трябва да го преодолеем. Ние сме длъжни и така да възпитаваме децата и внуците си, че години и векове след нас и те да идват тук и да прекланят глави пред подвига на освободителите ни", коментира кметът на Симитли Апостол Апостолов.