В Благоевград отбелязаха 68-годишнината от гибелта на Никола Вапцаров
В Благоевград отбелязаха 68-годишнината от гибелта на Никола Вапцаров / снимки: Община Благоевград

68-годишнината от гибелта на Никола Вапцаров бе отбелязана в Благоевград. Честването организира Общината. Цветя пред паметната плоча на поета революционер, на площада пред театъра, поднесоха заместник-кметът арх. Георги Скрижовски и заместник-областният управител Бисер Михайлов.

В Благоевград отбелязаха 68годишнината от гибелта на Никола Вапцаров
netinfo

В знак на признателност пред живота и делото му директорът на Драматичен театър „Никола Вапцаров” Николай Кимчев изпълни поетичен рецитал и песен, посветени на великия българин от Банско.

На събитието присъстваха представители на общинска администрация, културните институции в Благоевград, политически партии, общински съветници и граждани, които с минута мълчание почетоха паметта на бореца за свобода - Никола Вапцаров.

Поет със световно признание, чиито творби са преведени на повече от 50 езика и издадени в над 40 страни, Вапцаров е единственият българин, носител на Международната награда за мир, присъдена му посмъртно през 1952 г. Заради изключителните му заслуги за световната литература и култура, Никола Вапцаров е включен в календара на ЮНЕСКО за 2009 година.