Шивачи без заплати, гръцка фирма обявява несъстоятелност
Шивачи без заплати, гръцка фирма обявява несъстоятелност / Дарик - Благоевград

238 проверки за месец са извършили служителите от Инспекцията по труда в Благоевград. Инспекцията, която следи за спазване на трудовото законодателство и на територията на Кюстендилска област, е констатирала 1047 нарушения, обяви директорът Петър Попадийн.

През месец септември са получени 48 жалби, като 47 от тях са свързани с неизплащане на заплати, един от сигналите е за неправомерно отнета от работодател трудова книжка.

Директорът Попадийн коментира, че ежеседмично в Министерство на труда и социалната политика се изпращат списъци с дейността и състоянието на фирми, които са в по-тежко финансово състояние. Седем са фирмите в Благоевградско и Кюстендилско, които не изплащат месечни възнаграждения на работниците си.

Три от фирмите-нарушители са в сферата на строителството, четири са в шивашката индустрия. Една от тези шивашки фирми скоро ще предприеме процедура в съда по обявяване в несъстоятелност, поради което работниците трудно ще получат заработените парични суми. Проблемът е с най-голямата гръцка шивашка фирма в Благоевград, каза Попадийн, но не посочи името й.

Петър Попадийн обяви, че благодарение намесата на Инспекцията по труда в Благоевград са погасени задължения към работниците в размер на 4 800 000 лева.