/ Снимка: Дарик
Протестиращите в страната подготвят програмен документ, който нарекоха „Алтернатива за България”. Това е програма за управление на държавата, която те ще следват и която е координирана с всички протестиращи в цялата страна.

Протестиращ се оплака от полицейско насилие на ГКПП-Кулата

Документът все още е в работен вариант, в понеделник ще бъде готов и ще бъде представен, заяви  в Александър Стамболийски, организатор на благоевградските протести.

„Знаем защо протестираме и всички наши протести са регламентирани и законни. Сега вече сме срещу цялостното управление на страната и цялата политическа класа. Ние желаем да бъде подадена незабавна оставка на правителството на Бойко Борисов.

Организаторите на протестите: Не желаем да бъдем политизирани

Президентът да свика служебно правителство, което да не разпуска парламента. Това е най-важният елемент, тъй като трябва да бъдат направени промени в Изборния кодекс по повод мажоритарния вот.

Разпределението на партийни листи и постоянното наслагване на точно определени фигури в различни многомандатни региони е недопустимо. Или само в един, или в николко”, каза още Стамболийски.

Масов протест блокира главен път Е-79 край Благоевград (СНИМКИ)

Той допълни, че протестиращите искат изборни длъжности на районни и окръжни съдии, на главен прокурор, на областни управители, на кметове, а висшите представители на върховните съдилища да бъдат с 4-годишен мандат. Друго важно искане е намаляването на броя на депутатите до абсолютния минимум.

„Според нас и 90 човека ще работят много добре в парламента. Настояваме за незабавно спиране на субсидиите за партиите. В момента изтичат милиони към партийните каси, които са безотчетни, не се знае къде отиват.

Смятаме, че има неработещи държавни администрации, които вземат големи заплати, и работещи, които вземат минимална заплата. Това да се прекрати на момента. Искаме Конституцията да бъде променяна само чрез референдум. Велико народно събрание трудно се свиква, почти невъзможно е”, заяви Александър Стамболийски.

Оставка и смяна на системата ще поискат протестиращи старозагорци

Той бе категоричен, нито една партия не стои зад протестите. Според него всеки един протест сам по себе си, в известен смисъл, е политически. Самият той обаче не се чувства като политик, а като гражданин, репресиран от полицията.

Стамболийски допълни, че в неделя протестите в Пиринско се организират официално от Алтернатива за България. В Благоевград автошествието ще тръгне от паркинга на Югозападния университет и ще стигне до град Симитли. Протести ще има и в други населени места в Благоевградска област.