/ БТА
Проверява се дали има корупционни практики в Правно-историческия факултет на университета
Прокуратурата с подробности по случая с проверката в Югозападния университет „Неофит Рилски", съобщиха от обвинението.

Още на 12 декември 2023 г. прокуратурата се самосезира незабавно след разпространението на информация относно наличие на корупционни практики в Правно-историческия факултет на университета.

Прокуратурата проверява издавани ли са дипломи без положени изпити в Югозападния университет в Благоевград

По случая е образувана преписка и e възложена проверка на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОД на МВР-Благоевград за установяване наличие на данни за извършено престъпление от общ характер.

Наблюдаващият прокурор е дал подробни указания, касаещи проверката на информацията, съдържаща се в журналистическите публикации. Тя включва снемане на обяснения, както от депозиралия сигнал до Министерството на образованието и науката относно неправомерната дейност, така и от други лица, запознати със случая и тези, сочени като участници, съобщиха от обвинението.

В хода на проверката се установяват лица, отговарящи за документооборота при провеждането на изпитите, нанасянето на оценките в протоколите и предаването им на съответния служител.

Наред с това се установяват и служители, носещи отговорност за главните книги на магистърските програми в Правно-историческия факултет, като следва да бъдат приложени и относими към случая документи. Извършват се графически справки на подпис и почерк.

Наблюдаващият преписката прокурор е дал детайлни указания за проверка на данни, касаещи лица, получили дипломи без полагане на изпити. Проверката ще приключи на 20 март.

След докладване на резултатите от нея в Окръжна прокуратура наблюдаващият прокурор ще направи преценка за наличието или липсата на достатъчно данни за извършено престъпление и ще предприеме съответните законосъобразни действия.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня