Прокуратурата не иска да криминализира неплащането на заплати
Прокуратурата не иска да криминализира неплащането на заплати / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

Близо 5 000 000 лева са събрани принудително от фирми в Благоевградска област, които са в така наречения черен списък на Главната инспекция по труда, тъй като системно не плащат заплати и обезщетения на работниците. След намеса на служителите и прилагане строгостта на действащото законодателство, в държавата са събрани над 22 000 000 лева.

Диреторът на ОИТ в Благоевград Петър Попадиин отказа да назове конкретни неизрядни дружества, но поясни, че те са от сферите на дървопреработването и строителството.

90 процента от подадените в трудовата инспекция жалби на граждани са заради неплатени възнаграждения повече от три месеца и неправомерни уволнения.

Само през април са извършени 362 проверки, в хода на които са съставени 117 акта на работодатели, изадени са 1243 предприсания за отстраняване на пропуски по Кодекса на труда.

Констатираните нарушения са 1253, отчете директорът Петър Попадиин. Инспекторите от ОИТ - Благоевград са издали наказателни постановления за глоби в размер на 46 850 лева през отчетния период.

Трудовата инспекция в Благоевград е получила добра оценка за дейността. Констатациите са направени в доклад от зам.- главния прокурор след извършени специализирани проверки в няколко областни центрове.

"За съжаление, държавното обвинение не приема към този момент предложението ни за криминализиране на деянието - неплащане на заплати за повече от три месеца", каза Петър Попадиин. В резолюция е посочено, че в трудовото законодателство има и сега ефективни мерки за борба с некоректните работодатели.