Представят в Благоевград културното наследство на Третото българско царство
Представят в Благоевград културното наследство на Третото българско царство / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

Председателят на ”Женска либерална мрежа" Анелия Атанасова ще дари книги и сборници с изкуствоведско изследване за живота на княгиня Мария Луиза на Регионалната библиотека "Димитър Талев" в Благоевград. На среща от 13,30 часа в конферентната зала на библиотеката ще бъде представено културното наследство на Третото българско царство и епохата на българската Независимост през погледа на изтъкнати съвременни архитекти, ландшафтни архитекти, изкуствоведи и естественици.

Целта на националната кампания „Да опознаем историята” е повече наши сънародници да научат факти за интересни моменти и за големи личности от българската история, които по една или друга причина се омаловажават или все ще не са добре познати в обществото ни.

Под мотото „Да опознаем историята” Женска либерална мрежа и Младежката организация на НДСВ започнаха национална дарителска кампания. В рамките на инициативата читалища, регионални библиотеки и други културни институции ще бъдат подпомогнати в усилията им да обогатяват своя книжен фонд с нови интересни издания.

Книгите, които ще достигнат до читатели в цялата страна, са „Трагичната съдба на един цар” от Н.П. Николаев, „Йоанна Българска - Царицата на милосърдието” от Ивайло Шалафов и Любка Тасева, „Цар Фердинанд Български - Верност
и Постоянство” от Ивайло Шалафов и „Корона от тръни” от Стефан Груев.

По 100 броя от всяко заглавие ще бъдат дарени на обществени библиотеки, приоритетно в малки населени места. Гоцеделчевската библиотека е първата в Пиринско, която предложи на читателите си четирите ценни издания. Те бяха дарени и на културните институти в Банско и Разлог.

Книгите разкриват малко известни факти от управлението и живота на Царското семейство и могат да се ползват както от граждани, интересуващи се от управлението на България по време на Цар Фердинанд І и Цар Борис ІІІ, така и от историци. Изданията няма да бъдат пускани в търговската мрежа. Те ще достигнат до хората в цялата страна чрез обществените библиотеки.