Петрич на протест срещу Вельо Илиев
Петрич на протест срещу Вельо Илиев / снимка бгнес

С искане за оставките на кмета на община Петрич Вельо Илиев, неговия заместник Христо Георгиев и главния инженер на общината Петя Кънчева недоволни петричани, представители на граждански и професионални сдружения излязоха сутринта на протест срещу корупцията, злоупотребите с обществени средства и власт.

Проверяват кмета на Петрич след разследване на Нова

Протестиращите се събраха край пътя за Петрич до борсата за селскостопанска продукция при разклона за село Кърналово. Част от тях пристигнаха с бетоновози и товарни автомобили на строителни фирми, облепени с плакати, върху които можеше да се прочете: "Не на кмета феодал", "Вельо, върви си! Омръзна ни от лъжи", "Петрич - Вельова държава", "Кмет лъжец - беден град", "Г-н Цацаров, елате в Петрич", "Г-н прокурор, няма големи и малки крадци", "Искаме си поминъка".

Край пътя бяха изправени и чучела на тримата местни управници, за чийто оставки настояват протестиращите.

Конкретният повод на започналите от вчера в Петрич протести, както поясниха техните организатори от Сдружението на строителите в община Петрич, Сдружението за гражданско управление и контрол на общината и от Сдружението на хотелиерите в града, е излъчен от Нова телевизия репортаж за кмета и заместник-кмета на община Петрич и възлагане на обществени поръчки без конкурс, след който и Окръжна прокуратура - Благоевград, се самосезира и разпореди проверка по случая на 18 май 2015 г.

Баничари и фризьори печелят обществени поръчки за строителство

Протестът продължи половин час при засилено полицейско присъствие, а пътят за Петрич, по който минава и целият трафик от и към граничния пункт Кулата, остана затворен само за минута-две, след като организаторите на протеста заявиха, че за разлика от общинските управници, чийто оставки искат, те са за спазването на законите и не желаят да пречат с действията си на останалите граждани.