Отбелязваме Световния ден на сърцето
Отбелязваме Световния ден на сърцето / снимка: Sofia Photo Agency

За четири години смъртността от остър миокарден инфаркт у нас е намаляла почти два пъти. Това обяви председателят на Дружеството на кардиолозите в България и един от най-добрите лекари доц. Иво Петров по повод предстоящия Световен ден на сърцето, който ще отбележим тази неделя.

Пред Дарик специалистът посочи, че ако през 2008-а острият миокарден инфаркт е погубвал 200 души на всеки 100 000, то към 2012 този брой е редуциран до 110 на 100 000 или малко повече от един човек на всеки хиляда.

Петров уточни, че ако негативната тенденция за драстично увеличаване на смъртността от инфаркт, в страната ни донякъде е пречупена, нещата не стоят така с мозъчния инсулт.

В Централна и Източна Европа смъртността от инфаркт и инсулт е в пъти по-висока, в сравнение с останалите европейски страни и е най-големият убиец на нашето общество, посочи доц. Иво Петров.

„Тази негативна тенденция, която имаше в първите години на демокрацията, за драстично увеличаване на сърдечно-съдовата заболеваемост и смъртност, е донякъде пречупена. Поне що се отнася до острия миокарден инфаркт. Там имаме определени успехи, тъй като се въведоха изключително модерни методики за навременно лечение на острия инфаркт. И смъртността от инфаркт намаля. Не така обаче стоят нещата с мозъчния инсулт. Една от основните причини за продължаващата висока сърдечно-съдова смъртност е неконтролирането на рисковите фактори ", коментира доц. Петров.

Според специалиста трябва да бъдат контролирани рисковите фактори, които наистина подлежат на корекции. Не само тютюнопушенето обаче е факторът за увеличаване на кръвното налягане. А то с граници над 140 на 90 вече не е полезно.

„Като първа стъпка ние винаги съветваме пациентите и хората да променят начина си на живот. Японците имат един афоризъм „1000 крачки на ден". Това преведено на прост език е поне половин час ходене на ден, редуциране на телесната маса в рамките на допустимото, т.е. да се избягва затлъстяването, и здравословен начин на хранене. Преобладаване на растителни храни, без много мазнини, без холестерол съдържащи храни", обясни доц. Петров.