Обвиненият в лихварство Александър Божков напусна килията
Обвиненият в лихварство Александър Божков напусна килията / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

Пуснаха на свобода благоевградския бизнесмен Александър Божков, обвинен в лихварство и организиране на престъпна група, състояща се от членове на семейството му. Състав на Софийския апелативен съд определи парична гаранция в размер на 10 000 лева. Божков-младши е платил сумата моментално и той вече е на свобода, след седем месеца предварителен арест, съобщиха от съда в Благоевград.

Александър Божков, който е собственик на пералня "Биби" и на заложна къща в областния център, смени неотдавна досегашния си адвокат Пенко Ненов. На 25 октомври той бе оставен в следствената килия от благоевградския съдия Илияна Стоилова, пред която се яви с новите си защитници Емил Милев - бивш държавен обвинител, консултиран от дисциплинарно уволнения от ВСС апелативен прокурор Иван Петров, който е и бивш обвинител номер едно в Пиринско.

Според столичните магистрати няма опасност Александър Божков да се укрие от органите на досъдебното производство или да извърши друго престъпление, се сочи в определението за изменение на мярката за неотклонение "задържане под стража", в по-лека.

По време на заседанието в Окръжен съд-Благоевград преди две седмици адвокат Милев поиска отвод на магистрата Стоилова, но процедурата не бе допусната. По отношение на обвинението срещу Александър Божков- за организиране на престъпна група, защитникът му Емил Милев каза тогава в интервю за Дарик: "Меко казано пълна порнография и си заставам зад приказките. Какво престъпление е извършила тази група, е само загадка".

Бизнесменът Александър Божков, който от началото на годината е разследван за незаконна лихварска дейност, бе арестуван на 7 май. Тогава жалба срещу него депозира бившият полицейски служител от Благоевград Крум Крумов. Александър Божков преследвал Крумов с джипа си към благоевградското село Бело поле. С насочен пистолет той заплашил Крум Крумов с физическа саморазправа, тъй като помежду им имало неуредени финансови взаимоотношения.