Изографисаха параклиса Св. пророк Илия в Попови ливади
Изографисаха параклиса Св. пророк Илия в Попови ливади / Снимка: Маргарита Петкова

Приятна изненада за туристите или случайно преминаващи по пътя от Попови ливади в Пирин към Петрич и Сандански е параклисът „Свети пророк Илия", който е точно срещу внушителния паметник на войводата Гоце Делчев.

Параклисът, изграден от Румен Русков, доскоро не беше изографисан. Днес, няколко дни преди празника на светията, е съвсем различен. Стенописите са дело на художничката иконописец Снежана Стойчева от Пазарджик и нейния син - иконографа Кирил Кирилов - Стен Леон.

Тандемът зографи отдавна познава района на Гоце Делчев. „Когато рисувах иконите в храма „Свети Георги" в с. Мосомище бях впечатлена от един човек, който два пъти на ден качваше по стръмния път към върха край селото вар, тухли и други строителни материали, така се запознах с Илия Копривленски", разказва художничката.

По-късно тя нарисувала иконите в параклиса „Възнесение Господне", издигнат на върха. След тях изографисали и храма „Света Троица" в полето срещу с. Мусомище.  Част от иконите ктиторът Илия Копривленски заплатил, друга част са дарени от двамата художници.

Наесен в плановете й е да довърши работата си в параклиса „Свети Пророк Илия" в с. Попови ливади.

Снежана Стойчева е родена и работи в Пазарджик. От 1975 г. се занимава с живопис и иконопис. Рисува заедно с иконограф Кирил Кирилов - Стен Леон.

„Членувам в Дружеството на пазарджишките художници. Стремя се да живея според изискванията на зографите - като аскет. От 17-годишна възраст съм вегетарианка",  разкрива художничката.

Много често тя подарява своето изкуство, рисува срещу храна, подслон и материали за иконописите си. Учила е иконопис заедно със сина си в Гърция при известния грузински художник Владимир Нидзадзе.

„От него научихме да уважаваме старите майстори, да правим точни копия и да спазваме канона", допълва тя.