Глобиха със 100 лв. Ханджийски, сложил шапка на Благоев
Глобиха със 100 лв. Ханджийски, сложил шапка на Благоев / снимка: Дарик - Благоевград, Любима Калпачка, архив

Районният съд в Благоевград осъди на 100 лв. глоба по указа за борба с дребното хулиганство лидера на ДСБ-Благоевград Калоян Ханджийски за поставянето на шапка на паметника на Димитър Благоев и чувал с надпис "Оставка".

Присъдата постанови съдия Владимир Ковачев. Адвокатите на Ханджийски – ген. Атанас Атанасов и Давид Сукалински заявиха, че ще обжалват. Те имат 24 часа, за да обжалват глобата пред Окръжен съд-Благоевград. Заседанието на съда е насрочено за 7 януари.

Според съдия Ковачев, деянието е с ниска степен на обществена опасност и затова е наложена глоба в минималния предвиден размер от 100 лева, съобщава БГНЕС.

Навръх Коледа паметникът на Димитър Благоев в Благоевград осъмна боядисан като Дядо Мраз. Към 10 часа сутринта беше сложена и коледна шапка, и чувал за подаръци с надпис "Оставка" в краката на основателя на БСДП. Към 14 часа за второто деяние бе задържан лидерът на ДСБ в Благоевград - 42-годишният Калоян Ханджийски. След като прекара 21 часа в ареста, Калоян Ханджийски се яви в Районния съд на 26 декември, но без адвокат. По тази причина делото му бе отложено за днес от съдия Владислав Ковачев.

Пред съдебната зала на 26 декември обвиненият Ханджийски каза, че делото е политическо и заради това ще си търси адвокати от София.