Бащата насилник от Сандански иска свобода
Бащата насилник от Сандански иска свобода / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка, архив

Костадин Тасев, обвинен в сексуално насилие над невръстния му роден син-Александър, остава задълго в следствената килия. Председателят на Районния съд в Сандански Димитър Узунов отказа да измени наложената му през февруари  мярка за неотклонение "задържане под стража".

Костадин Тасев изтъкна чрез адвокатите си, че е с влошено здравословно състояние в ареста, но магистратите не кредитираха твърденията му. Защитата се позова и на изготвена тройна съдебно-медицинска експертиза, която изключва възможността Костадин да е насилвал сексуално сина си. Определението на съдебния шеф Димитър Узунов може да бъде атакувано пред Окръжния съд в Благоевград.

През месец април Костадин Тасев депозира в съда искане за прекратяване на делото за лишаването му от бащинство, образувано от бившия вече районен прокурор в Сандански Румяна Арнаудова. Съдът обаче счете, че производството по отнемането на родителските права трябва да се разглежда едва след като приключи наказателното дело срещу бащата насилник.

Костадин Тасев е обвиняем по две престъпления от наказателния кодекс - за извършване на полово сношение с лице от същия пол, като е употребил сила срещу родния си малолетен син и с деянието си е нанесъл тежки телесни травми, предизвикали реална опасност за живота и здравето на Александър. Случаят със сексуално насилвания Сашко стана обществено достояние на 16 февруари. Ден преди това момченцето бе прието с опасност за живота в столичния институт "Пирогов" с разкъсан ректум и пикочен мехур.

Детето ще бъде осиновено, ако съдът разреши от вуйчото на Костадин Тасев. След изписването на малкия Сашко от "Пирогов", той бе настанен в социален дом за временно отглеждане. Майката на момченцето-Христина не полага грижи за него, информираха роднини на Тасев.