Басейнова дирекция - Благоевград няма откази за достъп до информация от началото на 2008 г.
Басейнова дирекция - Благоевград няма откази за достъп до информация от началото на 2008 г. / http://www.r2kd.com/images.php
26 заявления за достъп до обществена информация е разгледала Басейнова дирекция - Благоевград от началото на годината, като до момента няма издадени откази, съобщиха от дирекцията по повод Международния ден на правото да знам - 28 септември.

От достъпа до екологична информация се възползват най-много фирми и по-малко неправителствени организации и граждани. Най-търсената информация е за издадените разрешителни за водноелектрически централи, разрешителни за добив на инертни материали и резултати от мониторинг на води, уточни Марта Златкова - говорител на благоевградската дирекция.

28 септември е избран за Международен ден на правото да знам. Тази година България ще отбележи правото на всеки гражданин да получава информация от различните институции за шести пореден път.

През 2006 година Басейнова дирекция – Благоевград получи почетна грамота от Програма достъп до информация в категорията за интернет страница (www.wabd.bg).

Фондация "Програма Достъп до Информация" организира честване на Международния ден на правото да знам. От 12.00 ч. в пресклуба на БТА в София ще бъдат връчени различни награди за принос в областта на достъпа до информация.

Ще бъдат отличени гражданин и неправителствена организация, най-активно упражнявали правата си по Закона за достъп до обществена информация.

Министърът на държавната администрация Николай Василев ще връчи награда на институция, най-добре организирала предоставянето на достъп до информация.

Предвидена е и негативна награда за институция, която нарушава правата на гражданите и възпрепятства свободния достъп до информация.