Андонов: Активисти на БСП и ДПС бойкотират изкупната кампания в Неврокопско
Андонов: Активисти на БСП и ДПС бойкотират изкупната кампания в Неврокопско / снимка: Дарик Благоевград, Десислава Янкулова

Тютюнопроизводители от община Сатовча са сигнализирали на приемна на депутата от ГЕРБ Георги Андонов, че през последната седмица активисти на БСП и ДПС от региона оказват натиск върху тях да не продават тазгодишната си продукция. Това заяви на пресконференция народният представител от Гоце Делчев.

„Това е опит на БСП и ДПС да създават изкуствено напрежение в района, като от него впоследствие да извлекат политически дивиденти. В кампанията за бойкотиране на изкупната кампания участват и кметове на населени места, които откровено манипулират тютюнопроизводителите, обяснявайки им, че като откажат сега да продадат тютюна си, след това държавата ще им даде повече пари”, уточни Георги Андонов. Младият депутат е категоричен, че по скандалния случай ще внесе питане до министъра на земеделието Мирослав Найденов и до вътрешния министър Цветан Цветанов, заради участието в кампанията на длъжностни лица, каквито са кметовете по места.

По информация от тютюнопроизводителите тази година ориенталските тютюни се изкупуват на цена от 6.00 до 7.50 лв., като за сорт „Катерини” в зависимост от качеството килограмът достига до 10 лв. В сравнение през 2009 -2010 г. средната изкупна цена за килограм тютюн е била 3,50 - 4.00 лв.
Пред депутата Георги Андонов тютюнопроизводителите от Неврокопско са заявили, че са доволни от цената, на която тази година продават своята продукция.