5 училища в региона с нови директори
5 училища в региона с нови директори / снимка: Дарик-Благоевград, Любима Калпачка

Конкурси за школски директори са обявени със заповед на образователния министър Сергей Игнатов в 5 училища в Благоевградска област.

Вакантни места за ръководните постове има в ПГ по икономика „Иван Илиев” в Благоевград, Професионална техническа гимназия „Ичко Бойчев” - Благоевград, ПГ по механоелектротехника „Юрий Гагарин” –  Петрич, ПГ по туризъм и хранителни технологии „Никола Стойчев” – Разлог и Професионална техническа гимназия в   Сандански.

До избор на нови директори в благоевградските гимназии се стигна, след като ексшефката на ПГ по икономика „Иван Илиев" Василка Широканска излезе в пенсия, а временно длъжността заемаше  Ася Бояджива. Идентична е ситуацията и в Професионална техническа гимназия „Ичко Бойчев” в  Благоевград - след пенсионирането на дългогодишния школски директор Тома Манасиев временно училището ръководеше Мария Граматикова, поясни за Дарик началникът на просветния инспекторат Ивайло Златанов

Основните изискванията към кандидатите за длъжността директор е да имат диплома за завършена образователно-квалификационна степен на висшето образование „бакалавър” или „магистър”, да притежават специалност от дипломата за висше образование, позволяваща им да изпълняват нормата за задължителна преподавателска работа като директор, да са натрупали  не по-малко от 3 години учителски трудов стаж по смисъла на чл. 19, ал. 1 и ал. 2 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.

Конкурсът ще се проведе в три етапа - допускане по документи, писмен изпит - тест и интервю. Документите ще се подават в Регионалния инспекторат по образованието в  Благоевград до края на юни.