28 убити и 242 ранени по пътищата в Пиринско за половин година
28 убити и 242 ранени по пътищата в Пиринско за половин година / netinfo
193 са регистрираните тежки пътно-транспортни произшествия на територията на Благоевградска област за периода от 1-ви октомври 2007 г. до 1-ви април 2008 година, съобщи на пресконфереция началникът на КАТ – Пътна полиция Огнян Сапунджиев.

В резултат на пътните инциденти са загинали 28 души, а ранените са 242 –ма.

Анализът сочи, че основна причина за допуснатите транспортни произшествия са несъобразената скорост от страна на водачите, неспазване на предимство, неправилното изпреварване и навлизане в лентата за насрещно движение.12 са тежките катастрофи, предизвикани след употреба на алкохол. При тях са убити 5 лица и са ранени още 14.

Неправоспособни водачи са станали виновници за смъртта на 3-ма души и раняването на още 16 човека при 14 пътно-транспортни произшествия в Пиринско.

"Сериозна тревога буди фактът, че за есенно-зимния период на миналата година са загинали двама и са ранени 36 деца и юноши на възраст до 18 години", каза Сапунджиев. Той допълни, че продължава да бъде проблем опазването живота на пешеходците, тъй като регистрираните катастрофи с участието на пешеходци са 51, които са отнели живота на 3-ма и са ранили 48 души.