/ РИОСВ-Смолян
В понеделник по обяд окончателно е преустановено заустването на отпадъчни води в река Черна, довели до замърсяването ѝ и измирането на рибата, но три дни след това, на място се убедихме, че отново мирише, има сериозни отлагания и реката все още има този сив цвят на фекални води.

Такъв се забелязва и по поречието на цялата река Черна, което и установяват анализите на колегите от Басейнова дирекция. Това каза инж. Екатерина Гаджева - директор на РИОСВ-Смолян.  

Глобиха ВиК-Смолян заради замърсяване на река

Тя припомни, че в неделя сутринта, РИОСВ с регионална лаборатория са били сред първите институции, съвместно с полицията, които отиват на мястото на умрялата риба в река Черна.

"Първоначалното ни впечатление бе миризмата на канализационна вода и че няма в района предприятия, които заустват директно в река черна. Тоест обектите, които са този участък са изцяло обхванати от канализация.

В тази връзка се направи много детайлен оглед. Бяхме няколко колеги и много рибари сигналоподатели и това позволи да направим бърз и дълъг оглед на засегнатия участък.

Единственото изтичане, което установихме в близост беше от колектора на ВиК от ремонтите по водния цикъл. Установихме на няколко места беше с променливо изтичане“, поясни инж. Гаджева.

Тя подчерта, че заустването на непречистена отпадъчна вода е нарушение на Закона за водите и фактът, че обектът Воден цикъл е в етап на строителство не оправдава нарушението на Закона.

"Самото разрешително за експлоатация на колектора, всички съпътстващи документи оказват начините и технологията, при които трябва да се осъществява това строителство, без при него да се допуска замърсяване на воден обект.

Отпадъчните води, съобразно проектната документация е необходимо да се припомпват от шахта в шахта, без те да бъдат изпускани в реката, което констатирахме. За съжаление доста големи участъци, с много голям дебит от колектора са били изпуснати в реката, което я беше превърнало в един отходен канал“, подчерта инж. Гаджева.

Около 150 кг мъртва риба е извадена от река Черна в Смолян

Тя отбеляза, че това категорично е нарушение на Закона на водите и са причинени вреди на водната екосистема, безспорно, доказано с анализи лабораторни. "Затова още в понеделник предприехме административно-наказателната мярка, която стартира с представяне покана за съставяне на акт за установеното административно нарушение.

Поканата призовава управителят на ВиК да се яви за съставяне на акта и до момента нямам информация това да се е случило. В случай, че това не се осъществи, ще прибегнем до служебния начин на връчване на акта, за да можем да реализираме административното-наказателно производство.

Санкцията за това нарушение - заустване без разрешително е с максимум 10 000 лв. и сме категорични, че именно тя трябва да бъде наложена, като това е много значително замърсяване“, каза още инж. Гаджева.
Агенция "Фокус"