/ iStock
На обществен транспорт се радват от началото на годината жителите на Крумовград и близките села, каза кметът Себихан Мехмед. Тя уточни, че реално транспортът е въведен декември миналата година, когато е бил гратисен период за безплатен превоз на ползвателите на услугата. 

От началото на годината те вече заплащат, като цената на билета е левче, а за пенсионери и други групи – 50ст. Градският транспорт е в рамките на две автобусни линии: Крумовград – кв.“Изгрев“ и с.Вранско – кв.“Изгрев“, които се движат по график.

Въвеждането на обществен транспорт в Крумовград е тема пред ръководството на общината от 2007г. по желание на граждани, но поради липса на интерес от страна на транспортните фирми, в годините не бе осъществена. Общината търсеше възможности да реализира проекта, като през 2021г. той бе подкрепен от "Фонд за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в община Крумовград", чрез създадено общинско дружество. „Закупени бяха 3 микробуса, два от които извършват превоз, а третият сме го оставили, като ще преценим дали той да бъде оставен като резервен или ще бъде използван за нов маршрут“, каза Себихан Мехмед, като допълни, че има искания от общински съветници и кметове да бъде разширен обхватът на услугата с допълнителни маршрути. 

„За двата месеца общественият транспорт изпълва със съдържание смисъла си, а именно да се ползва активно от работещи и пенсионери, които живеят в града и в близките населени места. Наблюденията ни са, че е най-натоварено в сутрините и вечерите“, каза още кметът на Крумовград.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Валентина Стоева/БТА