Уитни Хюстън е най-търсената знаменитост в Google
Уитни Хюстън е най-търсената знаменитост в Google / снимка: Reuters

Уитни Хюстън оглави класацията на Google на най-търсените имена през 2012 година, изпреварвайки херцогинята на Кеймбридж Катрин, съобщи интернет търсачката.

В първата десетка на най-търсените знаменитости попадат още певецът Гари Барлоу, певицата Тулиса Контоставлос, атлетката Джесика Енис, футболистът Фабрис Маумба, който получи сърдечен удар на терена през март и трябваше да прекрати спортната си кариера, принц Хари и Юсейн Болт.

Google публикува класацията всяка година, за да покаже как тенденциите в търсенето са се променили спрямо предишната година. Търсачката елиминира търсенията, които са едни и същи всяка година като "имейл", за да установи думите, които са постигнали най-голямо повишение спрямо предишните години.

Най-търсената тема за 2012 година е Европейското първенство по футбол, като търсенията за футболния турнир изпреварват билетите за Олимпийските игри. Други търсени теми тази година са iPad 3 и Gangnam Style.

Макар билетите за Олимпиадата да останаха на второ място в класацията, британците са търсили много информация за олимпийски спортисти. На първо място е олимпийската титла на Анди Мъри, който спечели турнира по тенис, след което победи и в турнира от Големия шлем Ю Ес Оупън. Спринтьорът от Ямайка Юсейн Болт е бил най-търсеният небритански спортист, следван от американския плувец Майкъл Фелпс и швейцарския тенисист Роджър Федерер.

Сред устройствата тази година класацията се оглавява от третото поколение iPad на Apple, който беше пуснат по Великден, следван от iPad mini, Samsung Galaxy S3 и iPhone 4S.

В света на шоубизнеса най-търсен е бил най-новият филм от поредицата за Джеймс Бонд "007 Координати: Скайфол", а най-търсената песен, разбира се, е Gangnam Style, пише БГНЕС.

Най-търсеният британски политик е Джеръми Хънт, министър на здравеопазването, следван от кмета на Лондон Борис Джонсън и заместник-министъра на финансите Джъстин Грийнинг.

Британците са търсили в Google и отговорите на определени въпроси като най-задаваният е бил "какво е любов?", следван от не толкова философските "какво е iCloud?" и "какво е 3G?".